22/2/11

ταξίδι στους τόπους καταγωγής μας .


***
το θέμα ξεκίνησε κάποιο πρωινό στην αρχή της φετινής χρονιάς
τα αγόρια μπήκαν από το διάλειμμα στην τάξη, καταϊδρωμένα και με φανερή υπερένταση
ξεστόμιζαν λόγια άσχημα ο ένας στον άλλον, θυμωμένα και υποτιμητικά για τους τόπους καταγωγής τους
το όλο θέμα έμοιαζε ανεξέλεγκτο και με στεναχώρησε και προβλημάτισε πολύ
όταν πια καταφέραμε να ελέγξουμε τα πνεύματα, ζήτησα απο τα παιδιά να γράψουν ανυπόγραφα τη γνώμη τους για το παιχνίδι στο σχολείο και το πως βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στην τάξη

αντιγράφω σύντομα κι επιλεκτικά...

"ένα σχολικό παιχνίδι θα έπρεπε να είναι ένα ψυχαγωγικό και ξεκούραστο 'διάλειμμα' από την όλη αναστάτωση και το άγχος που περνάμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι μαθητές. Τα μαθήματα είναι πολλά και έτσι ένα σχολικό και φιλικό παιχνίδι θα βοηθούσε ένα παιδί να ξεκουραστεί και να πάρει μια ανάσα. Αυτό σημαίνει το παιχνίδι κι ο αθλητισμός γενικά. Μας φέρνει πιο κοντά στον άλλον και όταν αρχίζουν οι καυγάδες, υπάρχει πρόβλημα. "

"ένα παιχνίδι μεσ' το σχολείο το φαντάζομαι με:
* εντάσεις
* τσακωμούς
* γκολ - καλάθια κλπ
* όλους τους φίλους μου
* απεριόριστο χρόνο παιξίματος
* τρέλες
* πανηγυρισμούς
* υβριστικά λόγια "

" ο εαυτός μου μέσα στην τάξη:
* Ομιλιτικότατος
* Παιχνιδιάρης
* Λίγο έξυπνος
* Λίγο βαρετός
* Ψιλό τρελό
* Ελάχιστα γκαφατζής
* Κοινωνικός "

"μέσα στη τάξη μ' αρέσει να μιλάω με αυτόν που κάθομαι. Μ' αρέσει όμως και να γράφω αλλά χαζεύω λίγο γιατί βαριέμαι σε μερικά μαθήματα."

"τον εαυτό μου τον βλέπω με χαρά και όχι αρκετά καλό μαθητή. Όποιος καθηγητής κι αν έρθει μέσα στη τάξη, εγώ θα διακόψω το μάθημα. Τυχαίο; δε νομίζω! Γενικά μ' αρέσει να πειράζω τους καθηγητές για παράδειγμα .... .... "

"το εαυτό μου τον βλέπω με όρεξη στα μαθήματα και χωρίς να κάνει φασαρία μεσ' τη τάξη. Αλλά πάντα ένα μέρος του θέλει να επαναστατήσει. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ήσυχοι."

"εμένα δε μου αρέσει πολλές φορές να κρίνω τον εαυτό μου και προτιμώ οι άλλοι να με κρίνουν. Όμως μπορώ να κάνω μια εξαίρεση. Πιστεύω πως είμαι αρκετά προσεκτική και επιμελής, όμως όταν βαριέμαι γίνομαι άτακτη και δύσκολα υπακούω τον άλλον. [...] "


μεγάλες αλήθειες απο μικρά χείλη...!!!

μετά απο αυτό και για να νοιώσουμε, ίσως, καλύτερα, βαλθήκαμε να γνωρίσουμε τους τόπους καταγωγής μας, μέσα απο ένα "ταξίδι" με πυξίδα τις αισθήσεις και τη περιέργειά μας

έτσι, "ορίσαμε" τα θέματά μας κι αρχίσαμε αισίως μετά τα Χριστούγεννα να τα υλοποιούμε

μονοπάτια στα οποία θα "περπατήσουμε" :

  • διατροφή
  • φυτά-ζώα
  • κλιματικές συνθήκες - κατοικία
  • θεσμός οικογένειας - συνήθειες
  • μουσικές - μουσικά όργανα
φιάξαμε με τη βοήθεια του συναδέλφου των καλλιτεχνικών ένα πίνακα κι αρχίσαμε να επικολλάμε τα στοιχεία απο τις αναζητήσεις μας στοχεύοντας στην ευχαρίστηση του ταξιδιού και τη γνωριμία μεταξύ μας....
η φωτογραφία της αρχής, απο την ..αρχή μας :)


Δεν υπάρχουν σχόλια: