30/3/09

Ελληνικό ΡΟΚ .



***

Η ιστορία της ελληνικής ΡΟΚ μουσικής, όπως την κατέγραψε η μαθήτρια της Γ΄2 τάξης του Γυμνασίου μας, Κατερίνα Λινοξυλάκη.
Απο την εποχή του Χάους, στον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου και την δεκαετία του '90.
Μέσα απο την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα μας απο την εποχή του Εμφύλιου ως τα τέλη του εικοστού αιώνα.





"Οι νέοι εξέφρασαν τις μορφές του ροκ με όλους τους τρόπους μέσω της ποίησης της ζωγραφικής της μουσικής της γλώσσας του ντυσίματος ακόμη και μέσω της γλυπτικής.
Στα περιθώρια των τετραδίων, σε τοίχους, σε ρούχα πίσω από πακέτα τσιγάρων, παντού όπου μπορούσαν, οι νέοι ζωγράφιζαν, εκφράζοντας τον εσωτερικό τους κόσμο. Μια τέχνη που πέρασε απαρατήρητη και χάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την διασώσει, αλλά και οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να διοχετεύσουν αυτό το έργο σε επίσημα κυκλώματα και εκθέσεις. Όλες αυτές οι ζωγραφιές περιέγραφαν στιγμές χαράς ή θλίψης, όνειρα και θαυμάσιους έρωτες, αλλά σχεδόν ποτέ δεν διεκδικούσαν τον τίτλο του έργου τέχνης.
Το ροκ ζητά τη στιγμή:
Μικρά χαρτάκια με ποιήματα, ζωγραφιές σε πακέτα από τσιγάρα…το ροκ διαγράφει τη σύντομη τροχιά ενός χαρούμενου νεανικού πάρτι. Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της νεανικής τέχνης είναι ο ταχυδραματικός χαρακτήρας, όλα γίνονται πρόχειρα και γρήγορα."




Ολόκληρο το κέιμενο δημοσιευμένο στον hoster του Fileden,

Δεν υπάρχουν σχόλια: