21/1/10

το ποδόσφαιρό ως απλό ηλεκτρικό κύκλωμα ή...


...το αντίθετο!

Παππούς: λοιπόν μικρέ μου, θα σου εξηγήσω πως λειτουργεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα μιας και θες τόσο πολύ να μάθεις, μόνο που θα στο πω με μια παρομοίωση.

Γιωργάκης: ευχαριστώ πολύ παππού!

Παππούς: λοιπόν, το ηλεκτρικό κύκλωμα λειτουργεί σαν ομάδα ποδοσφαίρου. Πιστεύω ξέρεις από το αποτελείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα! έτσι;

Γιωργάκης: Ναι! από έναν διακόπτη, μια μπαταρία, καλώδια κι ένα γλόμπο.

Παππούς: Μπράβο!
Τα καλώδια μέσα τους περιέχουν μικρές μπίλιες, τα ηλεκτρόνια, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι οι παίχτες-ποδοσφαιριστές.
Όταν δεν έχουν κάποιον να τους κατευθύνει, σε αυτήν την περίπτωση τον προπονητή-μπαταρία, κάνει ο καθένας του κεφαλιού του πηγαίνοντας όπου θέλει.
Όταν οι παίχτες-ηλεκτρόνια ακολουθήσουν τις εντολές του προπονητή-μπαταρία, θα πετύχουν το γκολ-λαμπάκι.

Γιωργάκης: και ο διακόπτης παππού, τι κάνει;

Παππούς: ο διακόπτης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η αποτυχία των παιχτών-ηλεκτρονίων να περάσουν την απέναντι άμυνα (ολοκλήρωση του κυκλώματος) και να βάλουν γκολ-άναμμα λάμπας.
Όταν η σύνδεση όλων αυτών, λάμπας, μπαταρίας, καλωδίων και διακόπτη, διακοπεί, είναι σαν την αποτυχία των παιχτών να βάλουν γκολ, δηλαδή να ακολουθήσουν τις εντολές του προπονητή. Όταν είναι ανοιχτός ο διακόπτης, έχουμε την αποτυχία, όταν όμως έχουμε κλειστό τον διακόπτη, έχουμε το γκολ!!!!

Γιωργάκης: ευχαριστώ πολύ παππού!! Κατάλαβα!!!!



Λεωνίδας Π.
(Γ2)


Δεν υπάρχουν σχόλια: